söndag 4 april 2010

Allt om Avokado!

Avokado

Många har frågor om avokadofarmen, hur träden ser ut och hur många olika avokadosorter det finns. Nu hade vi tänkt att lägga upp ett inlägg om bara avokado!
Hoppas ni blir smartare och om ni har frågor, FRÅGA! :D (Kan alltid försöka svara)

Avokado farmen vi jobbar på heter Simpsons farm och är Australiens största avokadofarm.Det finns 5 olika avokadosorter:
HASS; Växer nästan året runt i olika regioner i Australien. Det är den avokadon som säljs i Sverige.
SHEPARD: Växer i perioderna mellan Februari till April. Slätare "skal" än HASS.
REED; Stor och riklig smak, plockas i November och växer i hela Australien.
WURTZ: Säsongen är i slutet av April i Bundaberg i centrala Queensland regionen.
SHARWIL; Kommer i säsong i sena April till Augusti Australiens öst kust.

Vad är så bra med Avokado?

Den är nyttig på många sätt.
Avokado innehåller vitamin A, C, E, Magnesium, Riboflavin, Thiamin, Niacin. De innehåller bra fetter som är bra för hjärtat!

Avokadon används ofta inom skönhetsvård och är även bra för lever och hjärna!
En avokado innehåller rätt fett!

Förvaring av Avokado:
-Dom kan vara förvarade i kyl i 2-3 dagar om de ej har blivit skurna.
- En skuren avokado håller sig fräsch och utan bruna fläckar om man pressar över lite citron, lime eller vinäger och förvarar den i en återförsluten burk.
- Blir den brun i kylen, ta bara bort det bruna lagret!
- Det tar mellan 2-5 dagar för en avokado att bli mogen i rumstemperatur.(Beror på sort och när man plockade den)
Om den får ligga tillsammans med en banan eller ett äpple mognar den snabbare.

- Det bästa sättet att se om en Hass är mogen är genom att titta på skalets färg. Den går från grön till mörk lila till svart, då är den redo!


Hur kan man äta Avokado?
- I sallader, på smörgåsen, i olika dressingar, i wraps, pajer, soppa, till bakad potatis, guacamole... och självklart som den är!


Recept på Avokado toast, 4 portioner:
Ingredienser:
4 skivor vitt bröd
1 mosad avokado

riven ost

Rosta brödet, bred över mosad avokado. Toppa det sedan med ost. In i ugnen tills osten bubblar lite och servera direkt. Det går att tillägga tomat, skinka, annans m.m

Guacamole

2 mogna avokado
7 tomater
1 pressad lime 2 vitlöksklyftor
1 rödlök
3 msk färsk hackad koriander Tabasco
Mineralsalt och peppar

Allra enklast mixas fruktköttet från avokadona tillsammans övriga ingredienser.

Hårvård

Inpackning för håret, avokadon hjälper att ta bort fett och smuts från håret, det får glans och blir mjukt. Det är även bra får hårbotten.
Mycket bra vid torrt hår och kan även försökas på fett.

  1. 1 avokado.
  2. 1/4 dl starkt örtte av kamomill.
  3. Några droppar citronsaft för fett hår.

    Krops skrubb

    Några matskedar havregryn och vatten blandas i en skål och dras över natten så det blir som en kräm. Havre är rikt på rätt fett och antioxidanter. Grynen skrubbar bort döda hudceller, fett och smuts.

    Mixa havregrynskrämen med en avokado och lite olivolja. Skrubba huden noga.


Så, hur ser ett avokadoträd ut?När man plockar en avokado använder man en avknippsare, knipsar av cirka 1 cm från grenen, lägger ner den i en väska man har hängande på magen. När den väskan är full, går man till sin närmsta stora "bin" och tömmer väskan. Man måste vara försiktig då man plockar avokado och när man tömmer väskan, om avokadon får stötar blir det som blåmärken, brunt!De avokadon som ligger på marken plockar man aldrig, de har ramlat från trädet och därav fått blåmärke.
Här hänger avokadon i trädet :)


Mvh Anna och Elias :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att få veta så mycket om avokado. De är ju så goda!
Hoppas att ni har det bra.

Kram

Kerstin, Per & Sara

linn w sa...

älskar avokado :) och ja älskar att läsa eran blogg :) hihi.

Anna Fahlgren sa...

Ja avokado är så gott :D
Synd bara att det är ganska dyrt med Avokado! men, om du vill kan du få hur många du vill gratis av oss om ....du kommer till Australien:)

KUL att höra, du gör oss så glad :)
iiih

Marie-Louise sa...

Vilken spännande läsning. Jag har planterat en avokadokärna hemma som nu har börjat växa till sig, så det var spännande att läsa en massa här om avokado.